Art Rock Show – Aura (Week 26)

Deze week stellen we IO Earth, een band onder leiding van Dave Cureton en Adam Gough uit Birmingham (VK) aan u voor. De groep bestaat al heel lang en wordt beschouwd als een onmisbaar onderdeel van de progressieve rockscene. Tot op heden hebben ze vier studio-albums geproduceerd. Fred Nieuwesteeg van Prog Wereld: “Het is een uitdaging en best knap als een band die een succesformule heeft gevonden het roer in één keer radicaal omgooit. En dat is wat de heren Dave Cureton (gitaar) en Adam Gough (toetsen), de geestelijke vaders van IO Earth, op “Aura” gedaan hebben. Weg zijn de bombast, de metal-invloeden en de orkestrale uitspattingen, verdwenen zijn de snijdende gitaarsolo’s en de talloze muzikale wendingen en veelheid aan stijlen. Daarvoor in de plaats zijn gekomen rust, sfeer, melodie en emotie. “Aura” kan gezien worden als een ontspanningsoefening van dik een uur. Je zou het ook bijna mindful kunnen noemen. Niet dat alle elementen van de klassieke IO Earth sound helemaal verdwenen zijn, de piano en arrangementen van Gough zijn nog nadrukkelijk aanwezig, de (spaarzame) gitaarsolo’s van Cureton, de hemelse stem van Rosanna Lefevre, zeker ook de stem van Cureton en de waardevolle toevoeging van viool, cello, dwarsfluit en trompet. (…)

Steeds als zij dachten dat toch een orkestratie, een drumpartij of een gitaarstuk op zijn plaats zou zijn voegden ze dit toe, met als eindresultaat dat het toch een echte IO Earth cd is geworden. Maar wel anders…

De ambiente sfeer begint direct met Aura, waarbij Cureton niet zo’n snijdende, maar juist een subtiele, uitgesponnen gitaarsolo laat horen, die beelden oproept van Pink Floyd en uiteraard David Gilmour en toch ook wel Mostly Autumn. Lefevre zingt vaak klanken zonder tekst en illustreert nog eens hoe goed haar stem ook bij deze ‘light’ versie van IO Earth hoort. Ze kan ook met operapassages uit de voeten in het bloedstollende mooie Waterfall, waar ze soms niet meer dan de piano als begeleiding nodig heeft. (…)

De nieuwste van IO Earth is wederom beklemmend te noemen. De kunst van het weglaten is erg knap toegepast, zodat je niet het idee hebt dat je iets mist. Het is niet moeilijk en juist aantrekkelijk je te laten meevoeren op de golven van melodie, sfeer en emotie die de rustgevende klanken van “Aura” teweeg brengen. “Aura” is verstilde schoonheid.”

Naast IOEarth met Aura hebben we deze week: Delusion squared (Anthropocene), Iona (Open Sky), Epica (Design Your Universe) & Karnataka (Strange Behaviour).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.