Art Rock Show – Empty (Week 16)

Kristoffer Gildenlöw is soloartiest en multi-instrumentalist, maar is vooral bekend als bassist in de progressieve rock/hardrock/metalscene.
Kristoffer heeft opgenomen en getoerd met een aantal geweldige bands en artiesten in de afgelopen 25 jaar, waaronder Pain of Salvation, Neal Morse, Kayak, For All We Know, Damian Wilson, Mr Fastfinger en nog veel meer.

Roger Pruppers van Prog Wereld: “Hoe mooi is het dat een artiest je op zijn vijfde album ineens zo weet te verrassen? Eerdere platen van Kristoffer Gildenlöw bevatten incidenteel al mooie individuele liedjes, maar waren voor mij als compleet album toch te ingetogen, te veel singer/songwriter, en (daardoor) muzikaal net te eentonig. Vaak werd er vakkundig spanning opgebouwd, maar miste ik de ontlading. Uiteindelijk had ik daardoor moeite een album lang de aandacht erbij te houden. Iets te veel Leonard Cohen, iets te weinig Anathema.

Die invloeden zijn ook op “Empty” nog ruimschoots aanwezig, maar ze zijn beter in balans. Het persbericht benoemt de stijl als symfonische/progressieve rock ondersteund door een rockband line-up. Verwacht op basis van die omschrijving geen uitstapjes richting harde rock of (prog)metal, maar de benadering is zeker wat robuuster dan op zijn voorgangers. Daarbij spelen vooral de weelderig uitgestrooide gitaarsolo’s een prominente rol.

Een deel van de opnames voor “Empty” dateert al uit 2019, aangevuld met meer recente nummers, ontstaan na de release van “Let Me Be A Ghost”. Gildenlöw lijkt zijn meer symfonische nummers over een langere periode “opgespaard” te hebben om ze op dit album te bundelen. (…)

De albumcover vormt een verontrustende collage waar ik maar geen wijs uit word. “Empty” benadrukt het idee van een muziekalbum als kunstwerk in plaats van enkel een bron van vermaak. Alles rond dit album voelt compromisloos en oprecht, en die benadering verdient bewondering.

Naast Kristoffer Gildenlöw (Empty), The Mute Gods (Tardigrades Will Inherit the Earth), For All We Know (For All We Know), Perfect Beings (Perfect Beings), Bruce Soord & Jonas Renkse (Wisdom of Crowds) & Vangough (Between the Madness).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.