Art Rock Show – From This Place (Week 30)

Al meer dan 40 jaar laat Pat Metheny zich kennen als een van ‘s werelds beste, en vooral meest innovatieve gitaristen. En zijn laatste plaat mag een klein meesterwerk genoemd worden.

Dick Hovenga van Written in Music: “From This Place werd opgenomen met een gedeelte van de band waar hij de afgelopen jaren veel mee speelde. Dus met Linda (Mya Han) Oh op bas, Antonio Sanchez op drums en nieuwkomer Gwilym Simcock op piano, een band dus met een Mexicaanse, Maleisisch/Australische en Welshe/Britse achtergrond. Nog belangrijker is de inbreng van de Hollywood Studio Symphony, die in de klankkleuring een wonderbaarlijk mooie en dragende hoofdrol speelt.

De tot bijna 13 minuten lang opgetrokken albumopener America Undefined, legt gelijk in volle lengte de ambities van Metheny neer. Wat een hartveroverende trip vol emoties is dat gelijk. Alles wat Metheny als componist zo verschrikkelijk interessant maakt zit in deze compositie verwerkt. Het avontuur, de overweldiging en de briljante, filmische opbouw met spanningsvelden en emoties. En wat speelt de band hecht en prachtig en wat is Metheny in bloedvorm.

De tot bijna 13 minuten lang opgetrokken albumopener America Undefined, legt gelijk in volle lengte de ambities van Metheny neer. Wat een hartveroverende trip vol emoties is dat gelijk. Alles wat Metheny als componist zo verschrikkelijk interessant maakt zit in deze compositie verwerkt. Het avontuur, de overweldiging en de briljante, filmische opbouw met spanningsvelden en emoties.  (…)

From This Place is een album waarop zo verschrikkelijk veel gebeurt dat je er de rest van je leven nieuwe muzikale lijnen in zal blijven ontdekken. Waarbij het album dan ook mooie verwijzingen kent naar composities die hij eerder geschreven heeft (het slot van Sixty-Six roept herinneringen op aan het einde van het weergaloze, op drum and bass beats gedijende, The Roots of Coincidence van Imaginary Day uit 1997, de harmonica van Maret natuurlijk aan die van Toots op Always and Forever van Secret Story uit 1992). Maar dat maakt het allemaal alleen maar spannender om te doorgronden. From This Place is een grandioos, verbluffend mooi en overweldigend tijdloos meesterwerk van een absolute jazzgrootmeester.”

Naast Pat Metheny met From This Place hebben we deze week: Marbin (The Third Set), Antoine Fafard (Borromean Odyssey), Accordo dei Contrari (Violato Intatto), Weather Report (Domino Theory) & John Zorn (Naked City).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.