Art Rock Show – Mannequin (Week 15)

Kyros, in 2014 begonnen als Synaesthesia, kunnen we rekenen tot de lichting moderne crossover progbands die de wereld rijk is.

Hans Ravensbergen van Prog Wereld: “Hun mix van catchy synthesizerpop en stevige neo-progrock is een bijzondere luisterervaring en doet denken aan Propaganda, The Art Of Noise, Pure Reason Revolution en Frost*. Kyros brengt als het ware de synthpop uit de jaren tachtig en begin jaren negentig naar ons huidige decennium. (…)

“Mannequin” is een 55 minuten durende energievreter die bruist en stuitert, maar je ook blij maakt. Op de korte, lieflijke opener Taste The Day is daar niet veel van te merken. Het is stilte voor de storm, die opsteekt in het instrumentale Showtime. Een Kyros kenmerkend nummer dat een opbeurende werking heeft op elk chagrijn. Een lading uptempo synthesizers wordt hier afgewisseld met razende gitaarsolo’s en aanstekelijke percussie. Invloeden van de Duitse jaren tachtig synthpopformatie Propaganda duiken op in Illusions Inside. In dit uiterst swingende en groovy nummer wordt Shelby Logan Warne vocaal ondersteund door een gastbijdrage van Dominique Gilbert.

Daarmee zijn we aanbeland bij het eerste hoogtepunt, getiteld Esoterica. Opzwepende funky ritmiek, gitaar en synthesizers brengen het eerder genoemde Propaganda weer tot leven. Een feest voor de liefhebbers van synthpop. (…)

Met “Mannequin” bedient Kyros een breed publiek: de ouderen die bekend zijn met de synthesizerpop en rock van genoemde groepen uit de jaren tachtig; de jongere generaties die opgroeiden met Pure Reason Revolution en Frost*. Het album maakt de verbinding tussen toen en heden zonder gedateerd te klinken. Dat je daar ook nog eens vrolijk van wordt is een pure bonus.”

Naast Kyros (Mannequin), Beardfish (+4626-Comfortzone), Galahad (Beyond the Realms of Euphoria), Subsignal (Paraíso), Flying Colors (Third Stage: Live in London) & Spock’s Beard (Day for Night).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.