Art Rock Show – The All Is One (Week 40)

De muziek die de Noorse band Motorpsycho brengt is op z’n zachtst gezegd onvoorspelbaar op een goede manier. De groep bracht sinds hun debuutalbuum in 1991 al meer dan twintig albums uit. Albums die (meestal) in de smaak vielen bij zowel de critici en als bij de muziekliefhebbers. Jan-Willem Declercq van Dansende Beren: “Hun geluid bestrijkt een immens spectrum, maar doorgaans wordt Motorpsycho beschreven als progressieve rock. Andere genres die al snel aangehaald worden als het over Motorpsycho gaat, houden in: psychedelische rock, heavy metal, hardrock, jazz, folk en country. Achter dit brede muzikale spectrum zitten de Noren Bent Sæther (voornamelijk op basgitaar en stem), Hans Magnus Ryan (voornamelijk op gitaar en stem) en Tomas Järmyr (op drum). Bent en Hans zijn stichtende leden, terwijl Tomas zich slechts in 2017 bij de band vervoegde.

Dat Motorpsycho een band met een deftig repertoire en degelijk aanzien is, schetsten we de vorige alinea al. The All Is One is al even fors als hun repertoire, het album telt dertien nummers en vierentachtig minuten. Een album met dergelijke omvang zie je niet zo vaak (behalve als je Motorpsycho heet dan), maar is het ook kwalitatief? Het korte antwoord op deze vraag is ja, ja het is zeer kwalitatief. Het is een album van enorme klasse. Motorpsycho perfectioneert op dit album het geluid waar ze al lang om bekend staan. Het geluid die we ook terugvinden op hun vorige twee epossen, The Crucible en The Tower. De band beschrijft deze drie albums als de Gullvåg Trilogy. Gullvåg is een Noorse artiest die de hoezen schilderde en wiens thematiek de muziek inspireerde. Ze zingen voornamelijk over de steeds meer gepolariseerde wereld, het verlies aan vertrouwen in de democratie en de steeds meer totalitaire leiders die aan de macht komen. Het Noorse trio is hier geen fan van, dus gaan ze hierover tekeer in hun muziek. (…)

Motorpsycho levert met dit album een klassestukje af dat zelfs na vele luisterbeurten niet volledig verteerd is. De sound die de heren creëren is uniek aan hen. Niemand anders doet hen dit na en dat dwingt respect af.”

Naast Motorpsycho met The All Is One hebben we deze week: The Soundtrack Of Our Lives (Communion), Seigmen (Monument), 35007 (Liquid), Mogwai (Every Country’s Sun) & Elephant9 (Atlantis).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.