Art Rock Show – The Ghost Xperiment (Awakening) (Week 3)

Het laatste studioalbum van de Duitse progressive metalband Vanden Plas dateert alweer van vier jaar geleden. De band draait al zo’n 30 jaar mee en is er in geslaagd om alle albums met dezelfde bezetting op te nemen. Dit laatste album vormt daarop geen uitzondering.

Ralph Uffing van Prog Wereld: “Muzikaal zit het wel snor hier. Met name Andy Kuntz en gitarist Stephan Lill steken hier in bloedvorm. Het is goed te horen dat Kuntz zo nu en dan als musical zanger bijklust. Gelukkig blijft de theatrale manier van zingen die je vaak in musicals hoort bij Vanden Plas achterwege. Desondanks worden we hier getrakteerd op een flink aantal heerlijke uithalen en veel meerstemmige zangpartijen. Het gitaarwerk van Stephan Lill is de echte hoofdrolspeler op dit album. Zijn riffs zijn om van te smikkelen en we worden regelmatig verwend met heerlijke solo’s. Hierdoor spelen de overige muzikanten een wat meer ondergeschikte rol. Drummer – en broer van – Andreas Lill gebruikt zijn tweede bassdrum een stuk minder dan we van hem gewend zijn en zijn spel is veel meer in dienst van de nummers. Toetsenist Günter Werno is nog het best te horen in de rustigere passages. Op de momenten dat ook hij van leer trekt, ligt het gevaar op de loer dat het allemaal wel erg bombastisch wordt. Ook de behoorlijk volle productie draagt hieraan bij. Bijvoorbeeld richting het einde van Three Ghosts gaan echt alle registers open en komt er wel heel veel geluid op je af.

Wanneer je in staat bent om je hiertegen te wapenen, staat je wel iets moois te wachten. Want hoewel er genoeg technische hoogstandjes voorbij komen, staat de muziek vol met prachtige melodieën. Het album kent slechts zes nummers die variëren in lengte van ruim vijf tot bijna tien minuten en deze zijn zonder uitzondering uitstekend. Devil’s Poetry kan de concurrentie met bands als Evergrey en Threshold moeiteloos aan en een nummer als Fall From The Skies klinkt als Dream Theater in zijn beste jaren. Al heb ik die laatste band al tijden niet meer een nummer van deze kwaliteit horen maken.”

Naast Vanden Plas met The Ghost Xperiment (Awakening) hebben we deze week: Cloudscape (New Era), Shadow Gallery (Tyranny), Redemption (Snowfall on Judgment Day), Tomorrow’s Eve (The Unexpected World) & Evergrey (Hymns For The Broken).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.