Art Rock Show – The Uncrowned King: Act 1 (Week 31)

Evership is een Amerikaanse progressieve rockband die is gevestigd in Nashville, Tennessee. Evership is een project van de componist en multi-instrumentalist Shane Atkinson. Kortom, zeer goede symfonische neo-prog geïnspireerd door Queen, Yes, Royal Hunt en Rush.

Maarten Goossensen van Prog Wereld: ”

Op het album staan veel lange nummers die veelal zijn onderverdeeld in subtitels. Die overgangen hoor je duidelijk, maar ze voelen nergens gekunsteld aan. Het is zeker geen ‘knutselsymfo’, maar een organisch geheel dat al je aandacht opeist en je steeds weer zal verrassen. De nummers zijn los van elkaar al geweldig, maar het album groeit pas echt als je hem in zijn geheel verorbert.

Door de zachte toetsen trekt opener The Pilgrimage je langzaamaan de wereld van Evership in. Als de toetsen dan de hoogste versnelling ingaan en de drumfills om je oren vliegen is er geen ontsnappen meer mogelijk: je bent verslingerd. De vocalen lijken een open ode aan Yes. De orkestraties geven het een filmisch karakter. Het tweede deel ademt Kansas, Styx en Boston. Dat komt enerzijds door de zangstem van Beau West die sterk doet denken aan Ronnie Platt (Kansas), maar ook door de structuur. (…)

Ook The Tower ademt Kansas en Styx, maar het is ook hier het geweldige toetsenwerk dat het geheel op weet te stuwen. Het is fijn dat het liefelijke The Voice Of The Evening Wind halverwege is geplaatst. Het is een engelachtig liedje dat aan Camel doet denken en waarbij zangeres Poem Atkinson maakt dat je even weg kunt dromen. Je bent helemaal klaar voor het langste nummer Yettocome / Itmightbe. Hier worden Queen, Rush, Yes en Kansas invloeden samengesmolten tot een symfonisch feestje. Met Wait wordt er in stijl afgesloten. Het eerste deel had niet misstaan op een Neal Morse album. De gitaarsolo tegen het einde is heerlijk en dan is de koek helaas op.”

Naast Evership met The Uncrowned King: Act 1, Damanek (In Flight), The Far Meadow (Given the Impossible), Multi Story (Crimson Stone), Drifting Sun (Safe Asylum) & Seven Steps to the Green Door (Step in 2 My World).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.