Art Rock Show – Zopp (Week 28)

Een van de grote ontdekkingen van dit jaar is het fantastische debuutalbum van Zopp, een Brits project van multi-instrumentalist Ryan Stevenson. De muziek van Zopp is diep geworteld in het mooiste van de Canterbury stijl van de progressieve rock. Je kan er Hatfield en the North and National Health in herkennen en ook natuurlijk een snuifje Soft Machine…

Jacco Stijkel van Prog Wereld: “Op dit debuut wordt Stevenson bijgestaan door Andy Tillison van The Tangent en drummer Andrea Moneta van Leviathan. De muziek is instrumentaal. In drie nummers is er sprake van de stem van Caroline Joy Clarke, maar verwacht geen echte zang. En verwacht ook geen nummers in het bekende songstramien. Juist door de vele invloeden die Stevenson in mijn muziek verwerkt, lukt het hem om de aandacht van de luisteraar goed vast te houden. Zopp maakt geen gemakkelijke muziek, maar doordat Stevenson op een doordachte manier ook goed in het gehoor liggende melodieën gebruikt, heeft uw recensent met veel plezier naar deze muziek geluisterd. Alhoewel de muziek wat buiten mijn comfort zone ligt.
Na de korte opener Swedish Love, brengt Before The Light je terug naar de jaren ’70. Liefhebbers van het orgel zullen zeker aan hun trekken komen en ‘oude’ keyboards zullen zeker aan hun trekken komen. Dat geldt voor dit nummer, maar eigenlijk voor de gehele plaat. Before The Light kenmerkt zich bovendien door goede melodieën en inventief drumspel. (…)

Het mooiste nummer heeft Stevenson voor het laatst bewaard vind ik. The Noble Shirker kenmerkt zich door een prachtige melodie en een mooie opbouw. Het nummer ademt die jaren ’70 sfeer en Engelse pastorale muziek. Niet iedereen zal er van houden, maar ik vind de saxofoon van Mike Benson extra kleur geven aan het nummer. Ook vanwege de afwezigheid van zang. En dan dooft de muziek langzaam uit. De hele plaat duurt bijna 45 minuten. En dan vind ik een goede zet, want zo blijft deze cd goed behapbaar.

Kortom, Zopp levert een boeiend en bijzonder debuut af. En niet alleen voor prog-puristen. Door de (relatieve) toegankelijkheid is Zopp een aanrader voor iedereen die buiten zijn comfort zone wil kijken.”

Naast Zopp met Zopp hebben we deze week: Guranfoe (Sum of Erda), Lapis Lazuli (Wrong Meeting), The Worm Ouroboros (Of Things that Never Were), Leviathan (Heartquake), The Bardic Depths (The Bardic Depths) & Soft Machine Legacy (Live at The New Morning).
  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.