Rock On! Wednesday, 24 August – Premiata Forneria Marconi, Banco Del Mutuo Soccorso, Fabrizio De André, Area, Osanna & Alphataurus

Psychedelic, heavy, prog and more innovating sounds spanning the late 60s and the early 70s – Wednesday September 15th. Dan’s pick of the week: Premiata Forneria Marconi (Per Un Amico), Banco Del Mutuo Soccorso (Io Sono Nato Libero), Fabrizio De André (Non Al Denaro Non All’amore Né Al Cielo), Area (Crac!), Osanna (Palepoli), Alphataurus (Alphataurus) & Premiata Forneria Marconi (Live in USA).

Premiata Forneria Marconi (PFM) is een Italiaanse progressieve rockgroep die in 1970 werd opgericht en tot op heden bestaat. Zij waren de eerste Italiaanse groep die internationaal succes had. De groep nam tussen 1973 en 1977 vijf albums op met Engelse teksten. In die periode kwamen ze zowel in de Britse als de Amerikaanse hitlijsten binnen.

In november 1972 komt Premiata Forneria Marconi op de proppen met Per Un Amico, een album dat niet alleen te boek staat als een commercieel succes, maar ook artistiek een mijlpaal mag worden genoemd. Wouter Bessels van Prog Wereld: “Niettemin is de originele Italiaanse uitgave natuurlijk het beste startpunt om de catalogus van PFM eens onder de loep te nemen. Gestoken in een prachtige hoes met bonte kleuren opent het album met Appena Un Po’, dat gelardeerd is met akoestische gitaren, Mellotrons en de bijna fluwelen klinkende zang van Mussida. Het fluitspel van Pagani kleurt de muziek op een bijna folkloristische manier in. Generale zet de sfeer in een hogere versnelling, gitaren worden venijniger, het pianospel van Premoli blijft staccato en strak, terwijl ritmisch bijna in een Supersister en Camel-achtig idioom wordt gespeeld. Hoe fragmentarisch het nummer dan ook mag klinken, de frisheid blijft duidelijk aan de oppervlakte. Het titelnummer wordt gedragen op een prachtig loopje van bassist Giorgio Piazza en blinkt uit in de combinatie van akoestisch gitaarspel en geluiden uit het arsenaal van synthesizers van Premoli. Op de oude ‘kant 2’ wordt het typerende geluid doorgezet; met name het tweede deel van Il Banchetto behoort tot de hoogtepunten en het marsritme van Geranio sluit het album op temperamentvolle wijze af.

Bijna 38 jaar na dato kunnen sommige passages als een tikkeltje gedateerd klinken, maar dat is juist de charme. Met name klassieke invloeden kleuren de vijf nummers op deze plaat op een geweldig manier in. De over het algemeen ‘moeilijke’ tweede plaat voor een groep gaat hierbij niet op. De lat wordt voor de Italiaanse progbands hoog gelegd: muzikale kwaliteit komt op een fascinerende manier samen met een glasheldere productie. Het is goed voor te stellen dat tussen albums als “Foxtrot”, de eerste Camel, “Aqualung” en “Close To The Edge” dit werk in 1972 een duidelijke eigen plek heeft ingenomen.”

Wednesday Wednesday August 24th 2022, 12:00 noon CET Brussels – 11 a.m. GMT London. Repeated: 16:00 & 20:00 hrs CET Brussels, 3 p.m. & 7 p.m. GMT London
Ends: 12 midnight CET Brussels, 11 p.m. GMT London.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.