Rock On! Wednesday, April 5, 2023 – King Crimson, Bruford, Soft Machine, ELP & Henry Cow

Psychedelic, heavy, prog and more innovating sounds spanning the late 60s and the early 70s – Wednesday March 8th. Dan’s pick of the week: King Crimson (Red), Bruford (One of a Kind), Soft Machine (Third), Emerson, Lake & Palmer (Brain Salad Surgery) & Henry Cow (Western Culture).

King Crimson is een Britse rockband rond gitarist Robert Fripp. De band werd opgericht in 1969 en geldt als een van de grondleggers van de progressieve rock. Red is King Crimsons zevende studioplaat – de laatste van de jaren zeventig – verschijnt in november 1974 en telt slechts vijf nummers, die bij elkaar opgeteld nog geen veertig minuten klokken.

Frans Schmidt van Prog Wereld: “Ofschoon de band sinds het vertrek van violist David Cross tot een trio gereduceerd is, weet King Crimson echter zijn toch al niet geringe intensiteit andermaal naar een hoger niveau te tillen. Met hier en daar wat ondersteuning van enkele gastmuzikanten (waaronder een paar oudleden) klinkt het overgebleven drietal op dit album namelijk buitengewoon geestdriftig en daadkrachtig. Omdat de eclectische eenwording van avant-garde, funk, jazz, klassiek, metal en progressieve rock ook hartstochtelijk en met veel overtuiging ten gehore wordt gebracht is het niet vreemd dat “Red” de volumewijzer meer dan eens in het rood doet belanden. (…)

Bovendien weet het drietal door zijn gedegen vakmanschap ook zijn voorliefde voor dissonantie tot een goed einde te brengen, zodat de muziek nergens uit de bocht vliegt. Het is mogelijkerwijs om die reden dat “Red” compacter dan zijn twee illustere voorgangers klinkt. Waar de band zich op die platen af en toe kan verliezen in zijn ongebreidelde experimenteerdrang, is King Crimson hier in de regel zeer opmerkzaam en bij de les. Ondanks de hoge graad van gecompliceerdheid klinkt “Red” hierdoor zelfs toegankelijker dan “Larks’ Tongues In Aspic” of “Starless And Bible Black”, zodat de niets-zeggende plaat beduidend meer zeggingskracht verkrijgt. (…)

Het is bovendien het einde van wat velen de meest progressieve en inventieve periode van de band noemen. Mede om die reden ben ik dan ook van mening dat dit album een meer dan passend slot van een enerverend tijdperk is. Sterker nog… Hoewel de plaat nimmer de Engelse albumlijst haalt, behoort dit adembenemende album wat mij betreft tot het allerbeste wat King Crimson ooit heeft uitgebracht.”

Wednesday, April 5, 2023, 12:00 noon CET Brussels – 11 a.m. GMT London. Repeated: 16:00 & 20:00 hrs CET Brussels, 3 p.m. & 7 p.m. GMT London
Ends: 12 midnight CET Brussels, 11 p.m. GMT London.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.