Rock On! Wednesday, 3 April 2024 – Camel, Premiata Forneria Marconi, Triumvirat, Kayak, Ambrosia & Beggar’s Opera

Psychedelic, heavy, prog and more innovating sounds spanning the late 60s and the early 70s – Wednesday february 21st. Dan’s pick of the week: Camel (Mirage), Premiata Forneria Marconi (Photos of Ghosts), Triumvirat (Spartacus), Kayak (Kayak), Ambrosia (Ambrosia) & Beggar’s Opera (Act One).

Mirage is het tweede studioalbum van de Engelse progressieve rockband Camel, uitgebracht op 1 maart 1974. Het bevat nummers als “The White Rider”, “Lady Fantasy” en “Supertwister”. Meer dan de moeite waard dus…

Dick van de Heijde van Prog Wereld: “De muziek is een puur staaltje vakmanschap. Op” Mirage” gutst het van de solo’s op gitaar en toetsen, meer nog dan op de daaropvolgende albums “The Snow Goose”  en “Moonmadness” welke de band wereldwijd faam gegeven hebben. Toch is “Mirage” veel meer dan zomaar een voorbode op dat succes, daar alle typerende Camel-ingrediënten al aanwezig zijn in de plaat. Vol bravoure en met kilo’s dadendrang gooit het inmiddels legendarische kwartet  Latimer, Bardens, Ferguson en Ward bijna constant met prachtige melodieën, zinderende akkoorden en gedreven ritmes in een structuur die afwijkt van de norm.

“Mirage”duurt slechts 37 minuten en telt maar vijf nummers waarvan het eerste, het door Pete Bardens geschreven Freefall, beduidend minder is. Qua bas en drums is dit staccato nummer eigenlijk best wel een lekker energieke opener met een fraai stukje jazz in het middenstuk, maar gitaar en toetsen spelen er nog slechts een kleine rol. Het is ook niet de beste keus geweest om Bardens, de toetsenridder van het stel, het nummer zelf te laten zingen daar zijn gitaarspelende collega Andy Latimer een veel aangenamere stem heeft. (…)

De invloed van Camel in het algemeen en die van “Mirage” in het bijzonder is mega. Ik ben een zwaar kettingroker geworden en door het einde van Supertwister ben ik gigantisch aan de drank, maar bovenal ben ik voor het leven verslaafd aan hun prachtige symfonische rock.”

Wednesday, 3 April 2024 12:00 noon CET Brussels – 11 a.m. GMT London. Repeated: 16:00 & 20:00 hrs CET Brussels, 3 p.m. & 7 p.m. GMT London
Ends: 12 midnight CET Brussels, 11 p.m. GMT London.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.